D'un temps ençà, dins la professió periodística s'ha aixecat la polèmica sobre si l'era digital obrirà noves finestres a l'ofici o, per contra, suposarà la fi de la premsa escrita. Un debat que donaria per escriure no només un post, sinó un assaig de centenars de pàgines analitzant en profunditat el tema. Com que no tinc temps ni capacitat per investigar amb rigor tota la problemàtica, em quedaré amb un petit detall.
Avui, la portada de l'ABC ens despertava amb una exclusiva que deu haver deixat amb un pam de nas els caps de redacció dels altres diaris. Gràcies o per culpa d'un error informàtic, un redactor del diari madrileny ha pogut saber per anticipat les dades de l'atur que l'INE havia de publicar aquest divendres. Tanmateix, segons ha reconegut l'institut aquest migdia, un incident en el programa informàtic ha fet que les estadístiques estiguessin disponibles durant una estona a la xarxa.
En primer lloc, cal destacar la capacitat de reacció que han tingut la resta dels diaris gràcies a l'edició digital. Sense internet, la resta de redaccions s'haguessin passat tot el dia d'avui mossegant-se les ungles esperant a publicar demà unes dades que, gràcies a l'ABC, ja sabria tothom qui estigués interessat. Amb el suport digital, el retràs només ha durat unes poques hores.
En segon lloc, també hem d'elogiar la honestedat dels diaris espanyols i catalans. Els principals rotatius (El País, El Mundo, La Vanguardia, El Periódico, l'Avui, el Público i la Razón) han atribuït al diari del grup Vocento el mèrit d'haver descobert la pífia de l'INE. Tot i que hauria de ser un principi ètic indiscutible, és d'agrair la sinceritat tot i que fereixi l'orgul.
Finalment, costa imaginar una errada com aquesta fa 20 anys, amb el suport escrit. Està clar que internet ha sigut una revolució no només pel que fa a la difusió dels continguts sinó també en la seva generació. La xarxa està plena de possibles fonts periodístiques i informacions susceptibles d'aparèixer en qualsevol mitjà de comunicació.
Per tant, enlloc de maleir l'era digital, observem les ventatges que ens ofereix i les noves possibilitats d'explotar nous camins de periodisme que ens permet. Si veiem el got mig ple, Internet es pot convertir en el milor aliat dels periodistes en el segle XXI.
Tornem-hi
Fa 14 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada