dilluns, 3 de maig del 2010

La família de Cabra del Camp

El passat divendres quasi m'ennuego mentre veia el TN Migdia de TV3. Per uns moments vaig pensar que m'havia equivocat de canal i que estava veient la Sexta o Telecinco. Però no: la locució en català i el 3 a la cantonada superior dreta de la pantalla eren inequívocs. Què estava passant? La família de Cabra del Camp havia trasbalsat la meva rutina (sempre que la universitat ho permet que ja és molt): dinar tranquilament mentre miro el TN.

Tot i que semblin els personatges d'una tireta còmica de fa 30 anys, la família de Cabra del Camp és real. No només això, durant tot un dia es van convertir en protagonistes dels dos TN de TV3, la cadena pública catalana. Per què?, us preguntareu molts de vosaltres. Doncs perquè l'àvia d'aquesta peculiar família va abandonar la casa familiar, de la qual és propietària, i va presentar un plet per fer fora la seva filla, el seu gendre i els seus néts. Al minut 15 del següent vídeo trobareu la notícia de la qual parlo:



Nota de l'autor: en aquest link http://www.tv3.cat/videos/2878410/Telenoticies-migdia-30042010 (minut 33), trobareu el TN Migdia on la informació és més completa però no es pot incrustar dins del blog.

Bé, un cop visionada aquesta peculiar peça, passem al seu anàlisis. Els presentadors de TV3 (Carles Prats i Ramon Pellicer) intenten vendre que el fet noticiós és que el desnonament l'imposa la mare i no pas una immobiliària. Però, més enllà de qui és el denunciant, l'essència d'aquesta notícia és la trifulca entre mare i filla i, en conseqüència, el rebombori que s'ha armat en aquest poble. Deixeu-m'ho dir: un contingut groc i popular sorprenent en aquesta cadena.

D'altra banda, informativament, la notícia també està molt mal elaborada. En un conflicte, el deure del periodista és recollir les veus d'ambdues parts perquè l'espectador pugui contrastar i treure les seves pròpies conclusions. En aquest cas, només sentim la veu dels expulsats i dels 400 habitants que els hi donen suprot. L'àvia, a ulls de tots el diable de la pel·lícula, no disposa de la més mínima oportunitat de defensar-se. Si la notícia de per sí ja incita a la xafarderia i a les enraonies, aquesta manca d'equanimitat la converteix en encara més reprovable.

Aleshores, perquè aquest conflicte familiar es mereix 3 minuts de notícies en el TN del passat divendres 29 d'abril? Potser per donar més temps a la informació de comarques perquè sempre reben queixes? Encara que dubto que la gent de comarques es senti més recompensada per aquesta notícia. O, més probable però menys lícita, potser algun treballador de la cadena manté lligams amb la família expulsada?

En definitiva, tant se val. El més preocupant és que TV3 hagi inclòs un contingut tan groc i popular. Una notícia que encaixaria perfectament a l'antic Diario de Patricia - actualment rebatejat El Diario - però no a un telediari públic com el TN. Com a fidel espectador i com a futur periodista, espero que es tracti d'un accident puntual. Amb l'onada d'infotainment que ha inundat la majoria de televisions espanyoles, TV3 i TVE (amb els seus defectes i les seves mancances) són els únics reductes on informació i entreteniment estan clarament diferenciats. Esperem que, com a l'Astèrix i Obèlix, els reductes gals aguantin davant l'embestida romana.

1 comentari:

  1. Estic amb tu al 100%, Dani. És com amb els casos de nens desapareguts, com les famílies es passegen pels mitjans que semblen circs. No saps fins a quin punt estan pendents d'ajudar-los a trobar aquests nens o si tan sols es preocupen per l'audiència que generaran. Que això ho facin les privades, bé, ja sabem quina mena de programes poden fer... Però és encara pitjor si passa a les cadenes públiques!

    ResponElimina